You are currently viewing Na putu vere

Na putu vere

Veza između manastira Soko grad i Soko grada, gde je bila tvrđava, a sada krst, vodi dobar put kroz izuzetno lepu prirodu. Na tom putu nalazi se deset kapelica postavljenih na određenom rastojanju koje su iznutra oslikane, a sa vanjske strane na svakoj napisana po jedna Božija zapovest. Putnik, pročitavši svaku Božiju zapovest, sedne, osveži se i razmisli. I krene prema vrhu. Zato je ovaj put nazvan “PUT VERE”.

ISKUŠAJTE SVOJU VERU U SOKO GRADU: Dva kilometra do KRSTA NA VRHU uz 10 BOŽJIH ZAPOVESTI

Ono čak tamo gore?

Ovo je prvo pitanje na usnama svakog ko prvi put vidi impozantnu stenu sa velikim krstom, zaštitni znak Soko Grada, nekadašnje tvrđave u zapadnoj Srbiji , a danas jednog od najlepših mesta u ovom delu Evrope.

Jer stena i krst se nalaze 200 metara iznad vas, a put do tog mesta je 2 kilometra dug uspon, koji ne prašta nikome.

Na početku uspona čeka vas statua vladike Srpske pravoslavne crkve, Nikolaja Velimirovića, koji kao da upozorava da je pred vama pravo iskušenje.

I tako je. I najspremnijima biće potrebno više od pola sata da dođu do „nagrade“, odnosno vrha sa krstom, ali usput vam neće biti dosadno. Naprotiv.

Na svakih 200 metara, naime, nalazi se kapelica, i u njoj božja zapovest. 10 kapela, 10 božjih zapovesti. Tako da imate vremena da odmorite pored svake, shvatite gde ste, i razmislite dobro o tome kako živite svoj život.

A oko vas – savršena i netaknuta prirodna lepota. Jedini tragovi civilizacije su Manastir Svetog Nikole, koji se nalazi podno planine i nekoliko čobana, koji jure svoje ovce.

Koliko je ovo mesto impresivno, toliko je i priča o njemu. Soko Grad je tvrđava, jedina na ovim prostorima koja nikada nije bila osvojena. Kad je gledate, izbliza, znate i zašto. Nemoguće je, neizvodivo.

Komentariši