Skadarska crkva – brvnara

Na 3 km od Pecke nalazi se ova stara crkva. Do nje vodi asfaltni put i stiže se za desetak minuta od Pecke.

Crkva brvnara u Skadru kod Pecke, posvećena Vaznesenju Gospodnjem, podignuta 1720. godine od strane doseljenika iz okoline Skadra na Bojani, koji su i dali ime mestu. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Prema predanju crkva postoji još od 17. veka. Za svoje vreme više puta je paljena i uništavana od strane Turaka. Od turskih razaranja sačuvano je nekoliko starih relikvija (ikona Sv. Georgije ubija aždahu, rad slikara Petra Nikolajevića Molera, ikona Presvete Bogorodice, kandilo od livene bronze). Spoljašnjost crkve je ukrašena sa šest lepo dekorisanih stubova i izrezbarenim vratima sa zapadne strane.

Crkva se nalazi na maloj i veoma uskoj zaravni između dva seoska potoka. Nadmorska visina je 410 metara. Crkva je obrasla bukovom šumom i zaista je na veoma skrivenom mestu i ne vidi se ni odakle dok ne dođete u njenu neposrednu blizinu na svega nekoliko desetina metara. Pored crkve postoji i danas još samo jedna zgrada tzv. sobrašica to je drvena zgrada kojih je oko crkve bilo mnogo više. Svaki zaseok, imao je po jednu ovakvu zgradu gde su se ljudi okupljali da zajedno jedu i odmore se posle Službe u crkvi.

Između ostalog, u crkvi se čuvaju dve veoma stare i lepe ikone , ikona Svetog Georgija, rad našeg poznatog slikara Petra Nikolajevića Molera iz 1975. godine i Ikona Presvete Bogorodice, rad ruske ikonografske škole s kraja 18.veka. Kandilo od livene bronze, ispred ikone Tajna večera, iznad Carskih dveri kao i mnoge zavetne – polklon ikone domaće izrade.

Komentariši