Sokolske kolibe su imanje koje se bavi uzgojem autohtonih rasa životinja. Smešteno je na Sokolskim planinama u zapadnoj Srbiji ispod vrha Rožanj. Od marta 2020 godine otvoreno je za posetioce i od tada nudi usluge smeštaja, hrane i pića. Celo imanje je zamišljeno u stilu planinskih, pastirskih koliba, bačija. Imanje je za posetioce otvoreno vikendom ali postoji mogućnost i drugim danima uz kontakt sa vlasnikom imanja. Osnovni cilj postojanja imanja je očuvanje ovih starih, gotovo izumrlih vrsta i rasa domaćih životinja koje su deo tradicije naše kulture a svojevrsna je banka animalnih gena. Otvoreno je za goste koji žele boraviti u prirodi, saznati nešto novo i konzumirati tradicionalnu pastirsku hranu.

.

Na par kilometara od Pecke, kada krenete ka vrhu Sokolskih planina zvanom Rožanj i manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, na 900 metara nadmorske visine, putokaz Vas vodi levo na ranč, vidikovac i Sokolske kolibe. Mesto je smešteno u potpunoj divljini i netaknutoj prirodi. Za sada su tu urađene pet terasa vidikovca izgrađene na stubovima slično sojenicama sa kojih se vidi Avala, Beograd, termoelektrane Obrenovca. Terase su povezane kaldrmom i vode do jednog bunara u kome izvire čista i mekana planinska voda. Dalje kaldrma vodi do autentične kolibe ovalnog oblika pokrivene šindrom u kojoj je nameštaj i predmeti korišćeni u davna vremena u planinskim kolibama, a ona sada ima ulogu planinske krčme.

Malo dalje se nalazi štala, simbolično nazvana Arka po Nojevoj barci u kojoj se mogu videti autohtone srpske rase životinja koje su na ivici istrebljenja. Tu su domaći brdski konji, balkanski magarci, psi tornjaci, karakačanska i vitoroga ovca, balkanske koze. Tu je i suvenirnica gde se mogu kupiti suveniri autentični za ovaj kraj, kao i bungalov izgrađen u stilu planinskog katuna u kojem su smešteni ljubazni domaćini. Malo dalje u šumi je kameni amfiteatar sa centralnim bunarom šumske vode. Sokolske kolibe su baza za šetnje i uživanje u planinskom vazduhu gde se ukrštaju ruže vetrova u čistoj i netaknutoj prirodi. Mnoštvo puteljaka vodi kroz planinske livade, šume i šumarke u kojim se smenjuju četinari i listopadno drveće, a sve vreme imate nestvaran utisak da šetate po nebu ili na obali mora od oblaka u danima kada su oblaci spušteni a Sokolske kolibe, kao ostrvo obasjane sunčevim zracima.