You are currently viewing Manastir Sv. Nikolaja

Manastir Sv. Nikolaja

Manastir Soko se nalazi podno Soko Grada, na obroncima Sokolskih planina u blizini Ljubovije. Pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

Manastir je posvećen Svetom Nikolaju Mirlikijskom, kao i svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću i svakog leta je središte međunarodne manifestacije „Moba” koja okuplja mlade ljude iz sveta koji potiču sa ovih prostora.

Manastir je podigao episkop šabačko-valjevski Lavrentije i posvećen je Vladiki Nikolaju lelićkom i žičkom.

Manastirska crkva u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. vladike Nikolaja, je sagrađena 1994. godine i pripada poznom moravskom stilu. Drvorezbareni ikonostas je rađen u baroknom stilu i pozlaćen 24-karatnim zlatom, dok je ikone u vizantijskom stilu živopisala i manastiru poklonila sestra Krstana Tasić, poznati ikonopisac.

Sam manastir raspolaže konakom sa prostranom trepezarijom, muzejom i radionicom za monaštvo. „Dom episkopa Nikolaja” se nalazi uz sam manastir. Raspolaže sa bibliotekom, trpezarijom, 32 spavaće sobe i drugim korisnim prostorijama.Manastir Sv. Nikolaj je podignut na platou ispod Soko grada ili „Neveste sultanove”, najomraženijeg turskog utvrđenja, čiji su ostaci i danas vidljivi na jednoj steni Sokolske planine.

Manastir je od koliba udaljen oko 6 km i do njega se može doći peške ali to zahteva dosta vremena jer je teren strm i zahteva polako kretanje. Ako krenete na celodnevni izlet od koliba do manastira proćićete pored manastira na Rožnju do njega je oko 1,5 km, zatim se spuštate do Soko grada tu je teren najzahtevniji 2,6 km i visinska razlika je oko 350 m, zatim putem vere se spuštate prema manastiru Sv. Nikolaja oko 2 km, prolazite pored vodopada Kalkanske stene.

Manastir svetog Nikolaja nalazi se na lepoj, širokoj zaravni, na obali Sokolske reke, ispod strme stene, na kojoj je Soko grad. Manastirska crkva izgrađena je 1989. godine i nalazi se na ulazu. Ispred manastira uređeno je jezero, kroz koje prolaze Sokolska reka i Lazanjski potok. Dvorište je izuzetno ukusno sređeno, sa dosta cveća, malim vodopadima i mnogo osunčanih klupa. Iza crkve, prema putu, izgrađen je veliki, vrlo udoban i lep konak, a u toku je izgradnja sportskih terena, postoji i muzej, posvećenog srpskoj duhovnosti. U porti manastira je spomenik episkopu Nikolaju.

Nemica posvetila život Soko gradu i pravoslavlju

Kada je počela gradnja manastira, iz Nemačke stiže i Sibila Ler, unuka Aleksandra fon Lera, komandanta grupe armija E koji je učestvovao u ratnim operacijama na Balkanu, uključujući i bombardovanje Beograda.

– Sibila je tada bila iskušenica, pomagala je u izgradnji ove svetinje, kuvala je majstorima i sama živela u kući. U manastiru Himelstiru kod Hanovera prvi put je ušla u pravoslavnu crkvu i prisustvovala svetoj liturgiji, koju je tada služio vladika Lavrentije. Privukla ju je lepota pravoslavlja, što je na kraju odredilo i njen životni put. Pre deset godina se zamonašila, a njeno monaško ime sada je sestra Jovana. Ona je svoj život posvetila pravoslavnoj veri .

Komentariši