You are currently viewing Guske, patke, morke

Guske, patke, morke

Guske su živina koji su najbolji čuvari imanja, vrlo često najave nečiji dolazak i pre pasa. Uvek šetaju po imanju i drže stražu. Guske su odbranile Rim. Nose jako velika i krupna jaja.

Morke su po prirodi uvek na oprezu i teritorijalne, morke glasom upozoravaju na pojavu grabljivaca u svojoj okolini. Za razliku od kokošaka morke ne čeprkaju, nego samo kljucaju i ne diraju zasade sve dok postoji i jedan insekt u blizini, tako da mogu da imaju ulogu i u organskoj proizvodnji. Meso morke, koje je po ukusu slično mesu fazana ili prepelice, spada u specijalitete. Ono je tamnije boje u odnosu na kokošije, bogatije je proteinima, mineralima i vitaminima ali i dosta skuplje. Udeo belog mesa u trupovima morke je znatno veće nego kod kokošaka.

Pačija jaja visoko su cenjena jer imaju veći sadržaj masti, više dobrog holesterola i kalorija nego kokošija jaja. Njihov ukus bogatiji je i puniji i sadrže više vitamina, proteina, omega – 3 kiselina i gvožđa. Dakle, pačija jaja su super super hrana. Patke su izuzetno društvene životinje pa ih je najbolje držati najmanje tri, a po mogućnosti pet ili šest. 

U svakom slučaju ova neobična šarena družina upotpunjuje imanje svojim glasovima i neumornim šetanjem po ceo dan.

Komentariši