You are currently viewing Tornjak
oznorMB

Tornjak

PLANINSKI PASTIRSKI PAS KOJI JE UVEK NA OPREZU

Tornjak je snažan i jak pas nastao na prostorima Balkana. Sjajni su kao čuvari pa se pretežno koriste u planinskim predelima i selima. Uglavnom se koriste kako bi čuvali kuću ili stada.

Ne zna se tačno ko su preci ovih pasa, ali veruje se da su nastali od tibetanskog mastifa koji je na naše prostore došao sa Himalaja. Postoji teorija da su nastali od pastirskih pasa sa prostora Mesopotanije. Uglavnom ovi psi su se prvobitno pojavili na prostorima Balkana, tačnije u Bosni. Tokom istorije njihov izgled se nije bitnije menjao a i danas se najviše gaje u Bosni i Hrvatskoj. Iako spadaju u najstarije rase pasa svoj standard dobili su tek u 21. veku, 2007 godine. Prosečna visina mužjaka iznosi 60 do 70 cm, dok su ženke oko 5% manje. Težina mužjaka iznosi od 60 do 70 kg dok su ženke 35 do 45 kg. Životni vek je oko 15 godina.

Jedna od glavnih odlika tornjaka jeste staloženost i mirna narav. Dobroćudni su i odani svom vlasniku. Izuzetno su ineligentni, dostojanstveni, hrabri i puni samopouzdanja. Iako nisu preterano osećajni, prema vlasniku će biti izuzetno nežni i pažljivi. Nepoverljivi su prema strancima što ih čini sjajnim čuvarima.

Tornjak je snažan i veliki pas kvadratastog oblika. Leđa su ravna, široka i kratka, a grudni koš snažan i prostran. Vrat je srednje dužine i izuzetno snažan. Nos je veliki uvek tamne boje, oči su bademastog oblika, takođe tamne boje kao i usne. Vilica je jaka sa dugačkim i oštrim zubima. Uši srednje veličine priljubljene uz glavu. Rep veoma dug visoko usađen i dobro odlakan. Telo je prekriveno debelom kožom koja je dobro odlakana. Dlaka je duga po celom telu, dok je na licu i prednjim nogama dosta kraća. Na vratu je duža i obrazuje grivu. Pokrovna dlaka je gusta, duga i meka sa vanjskom i dugom podlakom. Tornjaci su višebojni psi, koji su po pravilu šareni. Uglavnom im je bela osnovna boja sa šarama i oznakama svuda po telu. Šare su uglavnom crne, braon i sive. Veoma lako se dresiraju, brzo uče i imaju sjajno pamćenje. Uvek će hteti da udovolje vlasniku i trudiće se da ga u svakom trenutku poslušaju. Najbolje rezultate prilikom dresiranja daće kombinovanje različitih metoda, a preporuka je da psa nikako ne kažnjavate i ne tučete. Tornjak je dobio ime po ovčijem toru. T o je pas koji se sme suprotstaviti vuku i medvedu. Najbolji su čuvari kada ih je više u stadu.

Komentariši