You are currently viewing Vitoroga pramenka

Vitoroga pramenka

RACKA, SRPSKA ILI VITOROGA ŽUJA


Racka ovca pripada domaćoj autothonoj rasi. Rasa je kojoj preti izumiranje. Ljudi koji je uzgajaju i pokušavaju spasiti od nestajanja kažu da je gaje iz ljubavi. Očuvati od nestanka srpsku Žuju predstavlja skup hobi. Ima samo oko 500 ovaca na potezu oko Deliblatske peščare, ne uzimajući u obzir granicu, računajući grla i u našoj zemlji i u susednoj Rumuniji.
Prvo što pada u oči kad se pogleda ova ovca jesu vrlo specifični rogovi i svakako boja ovce koja joj je dala ime.Vidljive je žute boje, Žuja, a spomenuti rogovi su kao kod antilope, pravorogovi okrenuti na gore. Rogovi su teški gotovo koliko i ovan, a veliki i do metra kod nekih grla (u proseku kod ovna 50 cm, a kod ovce oko 30 cm).
U Mađarskoj se gaji slična rasa, istog imena Racka ovca. Rac na mađarskom Srbin.
Svakako se nastoji očuvati ova domaća rasa koja predstavlja prvu kariku u lancu od divlje ovce, bez ikakog uplitanja nauke u njen uzgoj, posebno ne genetskog inžinjeringa.
Potrebno je odgajiti bar 1500 grla ove ovce da ne bi izumrla rasa.
Na freskama manastira VISOKI DEČANI i PEĆKOJ PATRIJARŠIJI nalaze se ove ovce, što govori o njihovom značaju u istoriji našeg naroda. Fotografije tih fresaka je moguće videti u jednoj od koliba na imanju. Ovce imaju duga otvorena runa tako da kiša i sneg spadaju niz njih i ovca bukvalno ne može da pokisne.

Komentariši