You are currently viewing Balkanska koza
smartcapture

Balkanska koza

Domaća balkanska koza je tipičan primer primitivnih rasa slabih produktivnih osobina. Najviše je rasprostranjena u brdsko planinskim predelima naše zemlje.

Izgled i osobine:

Prosečne je visine oko 65 cm u grebenu, a masa im je 34-40 kg. Dlaka je duga i javlja se u svim varijetetima boje. Jarčevi na glavi imaju velike i dobro razvijene rogove, kod koza ti rogovi su manji. Tek je plodna sa navrsene 2 godine. Jari 1-2 jareta. Laktacija kratka 7-8 meseci. Vrlo je otporna na niske temperature.  Ove koze su nekada šišane i njihovo runo naziva se kostret. Od kostreti su pravljene torbe, bisage za konje, vezle se najlepše šare. Svaka koza ima svoj identitet i ne postoje dve iste. Zanimljivo je da su baš ove koze bile zakonom zabranjene u našoj zemlji posle drugog svetskog rata. Naime, vladalo je mišljenje da ove koze uništavaju šumu pa su zato zabranjene. Prava istina je da je SFRJ u to vreme imala jako veliki broj koza, a zemlja koja je imala statistički veliki broj koza smatrala se ne razvijenom. Činjenica da je stanovništvo bilo dosta siromašno i gajilo ove skromne životinje, koza je i poznata kao sirotinjska majka. Naređenje je bilo da se obiđu sela i unište sve rogate koze, stanovništvo i pored velikih i zatvorskih kazni je čuvalo i skrivalo ove životinje. Danas u Srbiji postoji oko 200 koza ove naše rase, a preživele su tako što su im vlasnici sekli rogove i one nisu bile rogate na kontroli ali uvek su rađale rogatu jarad.

This Post Has 2 Comments

  1. Srdan Dostanic

    Postovani , ja sam se pre mesec dana preselio iz holandije u Srbiju tacnije u severnu macvu i mnogo me zanima kozarstvo pogotovu domace balkanske rase zelio bih da saznam gde mogu takve koze kupiti ako je to moguce i ako vi to znate , hvala vam u napred

  2. admin_igor

    Najbolje je da me kontaktirate telefonom, mogu se kupiti u Dimitrovgradu.

Komentariši